Vraag offerte aan

Het HACCP-certificaat vervalt vanaf 1 januari 2021. HACCP is een methodiek die wordt toegepast voor de beheersing van voedselveiligheid. Certificaten die op 1 januari 2021 nog niet zijn verlopen, zijn vanaf dan niet meer geldig. Het lijkt nog ver weg, maar wij adviseren je wel alvast voor te bereiden. Heb jij een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie en ben je in het bezit van een HACCP-certificering? Wij vertellen je waarom de HACCP stopt, wat de gevolgen voor jou zijn en wat de alternatieven zijn. Er zijn namelijk veel alternatieven waardoor je alsnog de voedselveiligheid waarborgt.

Waarom het HACCP-certificaat vervalt

Steeds minder bedrijven kiezen voor een HACCP-certificering. Stichting SCV verwacht dat deze daling alleen maar sneller gaat. Er komt een moment dat de certificaten geen basis meer bieden om het HACCP-schema in stand te houden. Op basis daarvan is de beslissing genomen de certificering uit te faseren. Daarnaast zijn er genoeg goede alternatieven beschikbaar. 

Door het wegvallen van de HACCP-certificering zijn bedrijven genoodzaakt te denken aan een ander kwaliteitssysteem welke wel certificeerbaar is. Over het algemeen verandert er vanaf 2021 het volgende:

  • Alle certificaten uitgegeven vanaf 01-01-2018, vervallen per 01-01-2021
  • Na 31-12-2019 worden er geen nieuwe HACCP-certificaten meer uitgegeven
  • HACCP-certificaten die op 01-01-2021 nog niet zijn verlopen, verliezen na deze datum hun geldigheid.

Wat zijn de alternatieven?

Heb jij momenteel al een HACCP-certificering? Dan dien je voor januari 2021 over te stappen naar een andere norm. Er zijn verschillende opties waar je uit kan kiezen, maar let goed op welke norm bij jouw bedrijf past. Welke plaats heeft het levensmiddelenbedrijf in de keten? Ben je leverancier van het eindproduct of van een grondstof? En wat is de omvang van de organisatie? We hebben een aantal normen op een rijtje gezet waar je uit kunt kiezen:

  • ISO 22000: een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Niet GFSI erkend.
  • FSSC 22000: dit is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. De standaard is goedgekeurd door de GFSI en biedt een kans om internationale harmonisatie te realiseren.
  • BRC: staat voor British Retail Consortium. De ‘BRC-standard for Food’ beschrijft de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector.
  • IFS: De IFS is net als de BRC standaard een combinatie van HACCP, kwaliteitsmanagement, GMP, klantfocus en diverse inrichtingseisen. De IFS wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard genoemd.

Veiligheidsfolie voldoet aan BRC/IFS

De eisen rondom voedselveiligheid worden steeds strenger. Heb jij een bedrijfspand met veel beglazing? Dan is het slim om het glas te voorzien van veiligheidsfolie. Het is een oplossing die zonder verbouwing te realiseren is waarbij je ook aan de BRC- en IFS-eisen voldoet. Bij vloeistoffenproducenten en vleesverwerkers kitten (afdichten) we om bacteriën in de glasranden te voorkomen. Veiligheidsfolie voorkomt letsel ten gevolge van glasbreuk, voorkomt productvervuiling door scherfbinding en weert tegelijkertijd het zonlicht. Daarnaast voorkomt het kruisbesmetting en verkleint het de kans op glas in je product en een terugroepactie.

Geïnteresseerd in veiligheidsfolie voor jouw bedrijf? Lees hier alles over veiligheidsfolie of neem contact met ons op.

Vraag meer informatie aan