Afbeelding-Reflect-Glasfilm-homepagina
Zonwerende raamfolie

HACCP-certificaat vervalt: dit zijn de gevolgen voor uw bedrijf

Het HACCP-certificaat is sinds 1 januari 2021 vervallen. HACCP is een methodiek die wordt toegepast voor de beheersing van voedselveiligheid. De HACCP-certificaten zijn sinds 2021 niet meer geldig. Heeft u een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie en was u in het bezit van een HACCP-certificering? Wij vertellen u wat de gevolgen zijn en wat de alternatieven zijn. Er zijn namelijk veel alternatieven waardoor u alsnog de voedselveiligheid waarborgt.

Waarom het HACCP-certificaat vervalt

Steeds minder bedrijven kiezen voor een HACCP-certificering. Stichting SCV verwacht dat deze daling alleen maar sneller gaat. Er komt een moment dat de certificaten geen basis meer bieden om het HACCP-schema in stand te houden. Op basis daarvan is de beslissing genomen de certificering uit te faseren. Daarnaast zijn er genoeg goede alternatieven beschikbaar. 

Door het wegvallen van de HACCP-certificering zijn bedrijven genoodzaakt te denken aan een ander kwaliteitssysteem welke wel certificeerbaar is. Over het algemeen is er sinds 2021 het volgende veranderd:

  • Alle certificaten uitgegeven vanaf 01-01-2018, vervallen per 01-01-2021
  • Na 31-12-2019 worden er geen nieuwe HACCP-certificaten meer uitgegeven
  • HACCP-certificaten die op 01-01-2021 nog niet zijn verlopen, verliezen na deze datum hun geldigheid.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn verschillende opties waar u uit kunt kiezen, maar let goed op welke norm bij uw bedrijf past. Welke plaats heeft het levensmiddelenbedrijf in de keten? Bent u leverancier van het eindproduct of van een grondstof? En wat is de omvang van de organisatie? We hebben een aantal normen op een rijtje gezet waar u  uit kunt kiezen:

  • ISO 22000:een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Niet GFSI erkend.
  • FSSC 22000: dit is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. De standaard is goedgekeurd door de GFSI en biedt een kans om internationale harmonisatie te realiseren.
  • BRC: staat voor British Retail Consortium. De ‘BRC-standard for Food’ beschrijft de hygiëne- en voedselveiligheidseisen voor de voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector.
  • IFS: De IFS is net als de BRC standaard een combinatie van HACCP, kwaliteitsmanagement, GMP, klantfocus en diverse inrichtingseisen. De IFS wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard genoemd.

Veiligheidsfolie voldoet aan BRC/IFS

De eisen rondom voedselveiligheid worden steeds strenger. Heeft u een bedrijfspand met veel beglazing? Dan is het slim om het glas te voorzien van veiligheidsfolie. Het is een oplossing die zonder verbouwing te realiseren is waarbij u ook aan de BRC- en IFS-eisen voldoet. Bij vloeistoffenproducenten en vleesverwerkers kitten (afdichten) we om bacteriën in de glasranden te voorkomen. Veiligheidsfolie voorkomt letsel ten gevolge van glasbreuk, voorkomt productvervuiling door scherfbinding en weert tegelijkertijd het zonlicht. Daarnaast voorkomt het kruisbesmetting en verkleint het de kans op glas in uw product en een terugroepactie. Een echte oplossing voor meerdere problemen.

Meer informatie over veiligheidsfolie?

Reflect Glasfilm biedt niet alleen een breed scala aan veiligheidsoplossingen, maar ook deskundig advies om ervoor te zorgen dat de gekozen veiligheidsfolie perfect aansluit bij de specifieke behoeften van uw pand. Bent u benieuwd naar welke veiligheidsfolie het beste bij u past? 

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang een passend advies op maat. 

Offerte aanvragen

Terug naar overzicht

Geplaatst op 16 mei 2022