Vraag offerte aan

Energielabel C voor kantoren groter dan 100m2 is verplicht vanaf 2023. Wat is de achterliggende gedachten en wat kan je als bedrijf doen om ervoor te zorgen dat je je kantoor niet hoeft te sluiten? Wij snappen dat het verduurzamen van je pand niet bovenaan je to-do-lijst staat. Maar wist je dat het voor jou als ondernemer veel voordelen oplevert?

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet in 2030 de CO2-uitstoot met 49% verlaagd zijn ten opzichte van 1990. Om dit te realiseren, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen. De overheid, consumenten en bedrijven moeten kijken naar maatregelen die energiezuinig leven en wonen mogelijk maken. Een van de manieren om bedrijven mee te laten helpen aan energiebesparing, is dat alle kantoorpanden groter dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Vanaf 2030 is dat zelfs minimaal energielabel A. Nieuwgebouwde kantoorpanden worden tegenwoordig al zo gebouwd dat ze hier al aan voldoen. Deze regels gelden dus voornamelijk voor bestaande kantoorpanden.

Energielabel C kantoren – wat kan ik doen?

De eisen zijn zoals gezegd streng. Als je kantoorpand in 2023 niet minimaal energielabel C heeft, word je je pand uitgezet. De vraag is dus niet of je iets moet doen, maar wat je kunt doen. Om te beginnen is het belangrijk inzicht te krijgen in je huidige energieverbruik. Op die manier weet je direct waar veel winst te behalen is. Er zijn veel verschillende manieren om het energielabel van je pand te verhogen naar minimaal C. De snelste en meest energiebesparende manier is het gebruik van raamfolie. Het grootste voordeel van raamfolie is dat deze 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar werkt.

Raamfolie als energiezuinige oplossing

De folie zorgt voor een koeler werkklimaat in de zomerperiode waardoor bespaard wordt op kosten van koelsystemen. In koudere maanden wordt de warmte juist behouden, wat resulteert in minder stookkosten. Hierdoor is raamfolie niet alleen goed voor de portemonnee maar zorgen we samen voor een groenere wereld. Met raamfolie krijg je dus de controle over binnentemperatuur terug. Daarnaast is raamfolie geen ingrijpende verbouwing, zijn er verschillende subsidies te verkrijgen en is de terugverdientijd 3 tot 5 jaar.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een energiezuiniger kantoorpand te creëren. Zo kan er zelf energie opgewekt worden door middel van zonnepanelen of kun je kijken naar de mogelijkheden om je pand te verwarmen door middel van aardwarmte. Deze manieren zijn echter een stuk ingrijpender dan de raamfolie waar we het eerder over hadden.

Meer info over raamfolie voor bedrijven

Energielabel C kantoren – waar kan ik hulp inschakelen?

De Nederlandse overheid steunt ondernemers bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo zijn er verschillende regelingen en subsidies die men kan aanvragen om energielabel C te behalen voor je kantoorpand. Er zijn onder andere de volgende regelen:

  • Energie Investerings Aftrek (EIA)
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
  • Regeling Groenprojecten

Naast de mogelijkheid om gebruik te maken van regelingen, kan het handig zijn om een adviseur in te schakelen die je helpt met het duurzaam maken van jouw kantoorpand. Op die manier weet je zeker dat je de juiste zaken aanpakt die direct effect hebben.

Ook bij Reflect Glasfilm helpen we je graag met advies over de juiste soort raamfolie voor jouw bedrijfspand. Onze experts komen graag bij je langs om te kijken welke folie het meest effectief is om het energielabel van jouw bedrijfspand zo snel mogelijk te verhogen naar energielabel C.

Vraag een offerte aan