Vraag offerte aan

Ben jij als bedrijf actief in de voedingsindustrie met bereiding, verwerking, behandeling en verpakking van levensmiddelen? Wees ervan bewust dat elke ruit of spiegel in de omgeving een risico vormt. Glasbreuk heeft glassplinters of glasdeeltjes tot gevolg. Glassplinters of glasdeeltjes kunnen in etenswaren terechtkomen wat kan leiden tot ernstige verwondingen bij mensen. Die glassplinters horen natuurlijk niet in jouw product. Om te voorkomen dat voedsel onveilig wordt geproduceerd zijn strenge eisen in de warenwet opgesteld. In deze blog leggen we je uit hoe je ervoor zorgt dat je beglazing voldoet aan alle normeringen, waaronder HACCP.

Wat is HACCP?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Met deze norm worden (potentiële) gevaren die betrekking hebben op de voedselveiligheid gecontroleerd. Het is verplicht om alle ramen in de buurt van eten en productieprocessen zodanig te beveiligen dat er bij breuk geen splinters in aanraking kunnen komen met voedsel of machines. Bij glasbreuk is het belangrijk om te voorkomen dat glasdeeltjes in voeding terechtkomen.

HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Dat wil dus zeggen dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het vastleggen van de genomen maatregelen om de veiligheid te bevorderen. 

Beveilig glas met veiligheidsfolie

De eisen rondom voedselveiligheid worden steeds strenger. De enige twee opties voor HACCP-certificering voor beglazing zijn:

 • het toepassen van kunststof panelen;
 • bestaand glas voorzien van veiligheidsfolie.

Dat laatste (veiligheidsfolie) is een oplossing die makkelijk te realiseren is en waardoor u óók de HACCP-, BRC- en IFS-regels naleeft. Veiligheidsfolie wordt namelijk gemonteerd zonder verbouwing en kan gelijk op bestaande beglazing gemonteerd worden. Daarnaast is veiligheidsfolie goedkoper dan het zetten van kunststof panelen.

Vooral in de foodsector biedt veiligheidsfolie veel voordelen:

 1. voorkomt letsel ten gevolge van glasbreuk
 2. voorkomt productvervuiling door scherfbinding
 3. wering zonlicht
 4. tegengaan van opwarming door ramen of lichtstraten

Hoe werkt veiligheidsfolie?

Veiligheidsfolie wordt aan de binnenkant van beglazing aangebracht. Door de speciale montage vormt het één geheel met de ruit. De folie zorgt ervoor dat scherven bij glasbreuk bij elkaar worden gehouden. Rondvliegende glassplinters kunnen daardoor niet in het eten of machines komen.

Met veiligheidsfolie voldoe je aan de volgende certificeringen:

 • HACCP – Hazardous Analyses Critical Control Points
 • IFS – International Food Standard
 • BRC – Britisch Retail Consortium
 • SALSA – Safe And Local Supplier Approval
 • NEN 12600 – Glass Impact Test
 • NEN 3569 – Glass Impact Test

Voldoe jij al aan de HACCP normering?

Veiligheidsfolie kan op alle typen glas aangebracht worden. Na de montage wordt een certificaat verstrekt waaruit blijkt dat de folie voldoet aan de gestelde HACCP-, BRC- en IFS-normen. Door een transparante uitvoering te kiezen, blijft het zicht op goederen en personeel ongewijzigd.

Wil jij voldoen aan de strenge normeringen volgens de wet? Of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. Onze raamfolie experts geven je graag advies voor de beste oplossing.

Vraag meer informatie aan